Ammeetablering: Hvad du skal vide og hvordan du kan få hjælp

Indholdsfortegnelse

Amning er en naturlig og sund måde at give din baby mad og det er også en god og sund måde at knytte sig til dit barn på. Men det er ikke altid nemt eller problemfrit.

Nogle gange kan du opleve udfordringer med amningen, som kan påvirke din og dit barns trivsel.

Derfor er det vigtigt at vide, hvordan du kan etablere en god og smertefri amning, og hvor du kan få hjælp, hvis du har brug for det.

Hvad er ammeetablering?

Ammeetablering er den proces, hvor du og dit barn lærer at amme korrekt og effektivt.

Det kan tage op til flere uger, afhængigt af forskellige faktorer, såsom dit barns fødselsvægt, sundhedstilstand, sutteteknik, tungebånd, mælkeproduktion, brystform, brystvorter, sår, revner, brystbetændelse, og din egen oplevelse, viden, motivation, støtte og selvtillid.

Ammeetablering er en vigtig fase for at sikre en god mælkeforsyning, forebygge ammeproblemer, fremme dit barns vækst og udvikling, og styrke jeres bånd.

Det er derfor anbefalet, at du får så meget information, vejledning og opbakning som muligt i denne periode, både fra sundhedspersonale, familie, venner og andre mødre.

Hvad er ammeetablering

Hvordan kan du etablere en god amning?

Der er nogle generelle råd og retningslinjer, som kan hjælpe dig med at etablere en god amning. Her er nogle af dem:

  • Giv dit barn mulighed for at sutte på brystet så hurtigt som muligt efter fødslen, helst inden for den første time. Dette kan stimulere din mælkeproduktion, hjælpe dit barn med at tilpasse sig det nye miljø, og fremme jeres tilknytning.
  • Hav hud-mod-hud kontakt med din baby så meget som muligt i de første dage og uger. Dette kan øge din mælkeproduktion, regulere dit barns temperatur, puls, vejrtrækning og blodsukker, og berolige jer begge.
  • Am dit barn efter behov med fri adgang til brystet. Lad dit barn bestemme, hvor ofte, hvor længe og hvilket bryst det vil have. Det anbefales, at du ammer dit barn mindst otte gange i døgnet eller mere fra dag to. Det kan variere, hvor meget mælk dit barn drikker ved hvert måltid, men det er normalt, at det spiser mere om aftenen og om natten.
  • Vær opmærksom på dit barns sult- og mæthedssignaler. Dit barn viser, at det er sultent, når det f.eks. smasker, slikker sig om munden, roterer hovedet, søger efter brystet, eller græder. Dit barn viser, at det er mæt, når det f.eks. slipper brystet, slapper af i kroppen, eller falder i søvn.
  • Vælg en ammestilling, som er behagelig for dig og dit barn. Der findes forskellige ammestillinger, som du kan prøve, f.eks. laid back, tvillingestilling, eller liggende stilling. Det vigtigste er, at du og dit barn er afslappede, og at dit barn har godt fat om brystet, og at det ikke gør ondt på dig. Så vil baby få nok mælk og undgå at skade dine brystvorter.
  • Inddrag din partner eller en anden nær person i amningen. Din partner eller en anden nær person kan støtte dig med praktiske ting, som f.eks. at hente vand, mad, puder, tæpper, eller bleer. Personen kan også hjælpe med f.eks. at støtte dig gennem opmuntring, kærlighed, eller fx massage. De kan også hjælpe dig med at passe på baby, når du har brug for at hvile, sove, eller gøre noget andet.

Hvordan kan du få hjælp til amningen?

Hvis du oplever udfordringer med amningen, er det vigtigt, at du ikke giver op, men søger hjælp så hurtigt som muligt.

Der er mange steder, hvor du kan få professionel og personlig ammevejledning, både online og offline.

Her er nogle af dem:

  • Din egen jordemoder, sundhedsplejerske, læge, eller sygeplejerske. De kan tilbyde dig råd og vejledning om amning, både før, under og efter fødslen. De kan også henvise dig til andre specialister, hvis du har brug for det.
  • En professionel ammevejleder. Hvis du har brug for personlig og kvalificeret ammevejledning i dit eget hjem, kan du kontakte en professionel ammevejleder, som mig. Du får en ammevejleder på besøg, der kan skræddersy et individuelt forløb efter jeres specifikke behov. Du får viden om alt fra ammeetablering, ammestillinger, sutteteknikker skræddetsyet jeres behov.
  • En amme e-bog. Hvis du foretrækker at læse om amning på din egen enhed, kan du downloade min amme e-bog. Du får adgang til en omfattende og opdateret guide om amning, som dækker alle de emner, du har brug for viden om.
Hvordan kan du få hjælp til amningen

Opsummering

Amning er en fantastisk gave, som du kan give til dit barn og dig selv. Men det kræver også tid, tålmodighed, og øvelse at etablere en god og smertefri amning. Hvis du har brug for hjælp, er der mange ressourcer og personer, som kan støtte dig og vejlede dig i din ammeproces. Husk, at du ikke er alene, og at du kan få den hjælp, du har brug for.

Relateret artikler